ANUNȚ IMPORTANT!

Deoarece în Timișoara gradul de infectare cu SARS-CoV-2 a depasit pragul de 4/1000, se vor lua următoarele măsuri de protectie pentru desfășurarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2021, conform cu HOTĂRÂREA nr. 70 din 16.09.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 :

- Maximum 100 de persoane în Amfiteatrul Mare și Experimentarium TM, pentru asigurarea suprafeței de minimum 2 mp pentru fiecare persoană

- Purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii

Participarea la toate acțiunile evenimentului este gratuită, și este permisă pentru persoanele care:

- Sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

- Prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore,

- Au rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

- Se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Din aceleași motive a mai apărut o modificare in program, si anume:

Activitățile programate pentru vineri 24 septembrie orele 20 la Observatorul Seismologic Timișoara se suspendă.

În schimb vă propunem să vizitați în data de 25 septembrie (11-16) Târgul Științescu și Prietenii, găzduit de Observatorul Seismologic din Timișoara și organizat în cadrul proiectului RecoNnect.

Vor avea loc experimente, activități practice, roboți, mașini electrice, imprimate 3D, jocuri creative, artă digitală, observații pe discul solar,

tururi ghidate ale Observatorului Seismologic.


Va mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm la UVT și Experimentarium TM conform programului.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual, ce se organizează în aceeași zi simultan în peste 350 de orașe europene (anul acesta vineri 24 septembrie), pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, prin programul Orizont2020, de către un consorțiu al celor mai prestigioase universități românești și institute de cercetare, printre care și Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara.

Scopul principal este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii într-un cadru relaxat şi prietenos. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi.

Te așteptăm cu mult drag!

Prin intermediul acestui eveniment, se readuc în atenția publicului fenomene ale naturii întâlnite în viața cotidiană, cărora fizica le conferă o explicație științifică de-a dreptul spectaculoasă.

Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit și un program ce include activități precum:

  • difuzarea prelegerilor unor personalități de talie națională în domeniul științific românesc;

  • acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de eseu, desen și fotografie cu tematică științifică;

  • organizarea unei tombole cu premii la care se pot înscrie toți participanții evenimentului.

Vă așteptăm cu mult entuziasm să redescoperim online Fizica în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara și în holul central al Universității de Vest din Timișoara, în data de vineri 24 septembrie 2021.

Evenimentul este organizat la Universitatea de Vest Timișoara de Facultatea de Fizică și a Departamentului pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP) în cooperare cu Facultăți din Universitatea de Vest, ExperimentariumTM, UPT, USAMBV, INFP - Observatorul Seismologic din Timișoara, Academia Română – Filiala Timişoara: Observatorul Astronomic, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” Bucuresti, Centrul de Cercetare: Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), Societatea Română pentru Astronomie Culturală, CMR Banat-Crișana, precum și sprijinul Cărturești.

Proiectul beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene printr-un grant (nr. 101036006) în cadrul Programului de Cercetare și Inovare Orizont2020bis.

Coordonator eveniment din partea UVT: Conf. Univ. dr. Mihail LUNGU, Decanul Facultății de Fizică, Universitatea de Vest din Timișoara.