Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual, ce se organizează în aceeași zi simultan în peste 25 de țări europene (anul acesta vineri 30 septembrie), pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie, cea din Timișoara desfășurându-se în 2022 în cadrul Alianței UNITA, compusă din universități din Italia, Spania, Franța, Portugalia și România, printre care și Universitatea de Vest din Timișoara.

Scopul principal este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii într-un cadru relaxat şi prietenos, și de a conștientiza populația în legătură cu problemele globale pe care știința încearcă să le soluționeze. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi.

Evenimentul va fi transmis live> https://media.unito.it/

Te așteptăm cu mult drag!

Prin intermediul acestui eveniment, se readuc în atenția publicului fenomene ale naturii întâlnite în viața cotidiană, cărora fizica le conferă o explicație științifică de-a dreptul spectaculoasă.

Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit și un program ce include activități precum:

  • dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circuală, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;

  • acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de media și grafică cu tematica "Schimbările climatice - pericole și oportunități";

  • science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara,

  • experimente interactive la ExperimentariumTM

Vă așteptăm cu mult entuziasm să redescoperim știința în data de vineri 30 septembrie 2022.

Evenimentul este organizat la Universitatea de Vest Timișoara și locațiile partenerilor de Facultatea de Fizică și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP) în cooperare cu alte Facultăți și Departamente din Universitatea de Vest, ExperimentariumTM, precum și primăriile Timișoara, Dumbrăvița și Ciclova Română.

Proiectul beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene printr-un grant (nr. 101061610) în cadrul în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie.

Coordonator eveniment din partea UVT: Conf. Univ. dr. Marius Ștef, Prodecanul Facultății de Fizică, Universitatea de Vest din Timișoara.